Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

App ελληνικό - Pinnatta (βίντεο)

Τέλος στα απρόσωπα μηνύματα τύπου «Γεια! Τι κάνεις;» και «Χρόνια πολλά» δίνει η ομάδα πίσω από την πρωτότυπη ιδέα του Gipht.me, το οποίο αργότερα εξελίχθηκε σε Pinnatta. Πρόκειται για μια εύχρηστη εφαρμογή, μέσω της οποίας μπορείς να στείλεις διαδραστικά μηνύματα σε φίλους σου,
τα οποία μπορείς εσύ ο ίδιος να εξατομικεύσεις. Για παράδειγμα, αν κάποιος φίλος έχει γενέθλια, η εφαρμογή σου δίνει τη δυνατότητα να του στείλεις μια τούρτα με όσα κεράκια θέλεις, ενώ εκείνος όταν την παραλάβει μπορεί να τα… σβήσει φυσώντας την οθόνη του smartphone! Η εφαρμογή για Windows phone είναι στα σκαριά, ενώ σε επόμενο update ο χρήστης θα μπορει να προσθέσει στο διαδραστικό μήνυμα δικές του φωτογραφίες.

windown phone
android



Συνέντευξη στην Ελένη Νάτση

Μπαίνοντας στα γραφεία του Pinnatta στον Κεραμεικό, το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς είναι ένας ανοικτός κενός χώρος μ’ ένα μεγάλο παράθυρο που «βλέπει» στις γραμμές τρένου του Κεραμεικού.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Σπανουδάκη, συνιδρυτή του Pinnatta, ο συγκεκριμένος χώρος προορίζεται για…παιχνίδι και χαλάρωση από την δουλειά.

Ένας παιχνιδιάρικος χώρος που στεγάζει μια…παιχνιδιάρικη startup με το όνομα Pinnatta.

Η ονομασία (παιχνιδιάρικη κι αυτή), προέρχεται από το piñata, το γνωστό παιχνιδάκι που παίζουν τα παιδιά στα πάρτι στην Β.Αμερική: με κλειστά μάτια, προσπαθούν να βρουν, να χτυπήσουν και να ανοίξουν ένα γαϊδουράκι γεμάτο παιχνίδια.

Το Pinnatta, που ονομαζόταν αρχικά gipht.me αν και κινείται στον ψηφιακό κόσμο (αποτελεί μια εφαρμογή για smartphones) είναι κάτι σαν ψηφιακό γαϊδουράκι που το ανοίγεις και σου στέλνει ένα δώρο- μήνυμα.

Συγκεριμένα, αποτελεί μια εφαρμογή για Android και iPhone (για Windows Phone θα είναι διαθέσιμο στις αρχές του χρόνου) η οποία σου δίνει την δυνατότητα να ανταλλάσεις διαδραστικά μηνύματα με τους φίλους σου.

Τα μηνύματα αυτά δεν είναι απλά κείμενο, αλλά περιλαμβάνουν ήχο, ευφάνταστα animations, γραφικά. Ο αποδέκτης του μηνύματος, το ανοίγει και καλείται να το «πειράξει» για να αποκαλύφθεί το ψηφιακό του δώρο.

Τα Pinnatta μηνύματα περιέχονται αυτούσια στην εφαρμογή αλλά ο χρήστης μπορεί να τα κάνει personalize δηλαδή να τα «ντύσει» με την πληροφορία που επιθυμεί.

Ρωτώντας τον Γιώργο Σπανουδάκη, για ποιό λόγο προχώρησαν με μια τέτοια ιδέα η απάντηση δόθηκε με βάση δύο σημεία: «Ουσιαστικά, σκεφθήκαμε αυτή την ιδέα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν δύο παράγοντες: την εκρηκτική αύξηση και δυνατότητες των smartphones και την τάση των χρηστών να ανεβάζουν στα social media περισσότερο βίντεο/εικόνα παρά κείμενο. Οπότε σκεφτήκαμε να φτιάξουμε ζωντανά μηνύματα, που θα ικανοποιούν τις ανάγκες των χρηστών».

Από την Σίλικον Βάλεϊ στο Γκάζι

Πίσω από κάθε startup, με ή χωρίς επιτυχία, υπάρχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί.

Η ιστορία του Pinnatta ξεκινά όταν δύο ήδη πετυχημένες εταιρείες στον χώρο της διαφήμισης και του gaming (ο λόγος για τις Typical Mutation και Thiinkle αντίστοιχα) ενώνουν τις δυνάμεις τους για τις ανάγκες ενός project.

Το συγκεκριμένο project ακολουθούν κι άλλα για δύο χρόνια ώσπου οι ομάδες των έξι συνολικά ατόμων ενώνουν αυτή την φορά τις δυνάμεις τους για την δημιουργία μιας καινούριας, από την αρχή, εταιρείας.

Όπως μας λέει ο Γιώργος Σπανουδάκης: «Διαπιστώσαμε μέσα από την συνεργασία μας ότι και τα 6 άτομα από τις δύο εταιρείες είχαμε συμπληρωματικές ικανότητες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Στην αρχή ξεκινήσαμε το τότε gipht.me το καλοκαίρι του 2010 στην αρχή part-time και μετά αφοσιωθήκαμε απόλυτα στο project, αφήνοντας σιγά- σιγά τις παλιές μας εταιρείες. Καταρτίσαμε ένα δυνατό business plan και καταλήγοντας στο ποσό που χρειαζόμασταν,αναζητήσαμε χρηματοδότηση στην Ελλάδα».

Κι εδώ υπάρχει και το ενδιαφέρον στοιχείο της ιστορίας: «Προσπαθήσαμε να λάβουμε χρηματοδότηση από Έλληνες, αλλά δυστυχώς δεν μπορέσαμε. Δεν γινόταν κατανοητό το project, τι εστί επένδυση σε startup και όλα αυτά συνεπικουρούμενα από το κλίμα φόβου λόγω της κρίσης στην Ελλάδα, μας ώθησαν να αποφασίσουμε να αναζητήσουμε την τύχη μας στην Σίλικον Βάλεϊ».

Και κάπως έτσι όλα πήραν μπροστά: Ο Γιώργος Σπανουδάκης, παίρνει το αεροπλάνο και πηγαίνει στη Σίλικον Βάλεϊ για δεύτερη φορά. «Η πρώτη ήταν όταν είχα την τιμή να συμμετάσχω στην ομάδα δημιουργίας ενός παιχνιδιού για το facebook το 2007. Το κάλεσμα έγινε από έναν Έλληνα στο Στάνφορντ που ζητούσε Έλληνες προγραμματιστές, κι έτσι…κάπως τυχαία βρέθηκα στη Σίλικον Βάλει. Όλα πήγαν πολύ καλά, κερδίσαμε κι ένα διαγωνισμό και γυρνώντας μαζί με άλλους τρεις που συμμετείχαμε, ιδρύσαμε την Thiinkle, φτιάχνοντας παιχνίδια στο facebook, που τότε ήταν στην “μόδα”».

Παίρνοντας λοιπόν για δέυτερη φορά το αεροπλάνο για την διάσημη Κοιλάδα του Πυριτίου, μετά από περίπου 40 πόρτες από υποψήφιους επενδυτές, ο Γιώργος Σπανουδάκης και ο Eric Parks καταφέραν να λάβουν μια χρηματοδότηση ύψους 350.000 δολλαρίων, ακριβώς το ήμισυ του ποσού που χρειάζονταν. Το ποσό της χρηματοδότησης προήλθε από ένα αμερικάνικο VC, μια ρώσικη εταιρεία και ένα Κινέζο επενδυτή. Η ομάδα αποφάσισε από κοινού να βάλει πλώρη με τα μισά λεφτά που είχε στα χέρια της και μόλις τον Σεπτέμβριο του 2012 έλαβε μια δεύτερη χρηματοδότηση ύψους 100.000 δολλαρίων.

«Έξυπνα» χρήματα


Αν είστε startup, μπορεί να έχετε ακούσει για τα «έξυπνα χρήματα» (smart money). Κατά γενική ομολογία, δεν αρκεί απλά η πρόσβαση σε χρηματοδότηση αλλά η εύρεση ενός επενδυτή που θα σε βοηθήσει με τις γνώσεις, το δίκτυο επαφών του και τη στρατηγική του σκέψη.

Στην περίπτωση του Pinnatta, η τελευταία χρηματοδότηση ύψους 100.000 δολ. προήλθε από τρεις σημαντικούς «παίκτες»και ιδιώτες επενδυτές στην διεθνή startup σκηνή: Τον Andrew Wright, Στάμο Βενιό και Τάσο Αργυρό. Ο πρώτος είναι ιδρυτής και CEO της Smilebox και πλέον ανήκει στο advisory board του Pinnatta.

Ο δεύτερος είναι επιχειρηματίας και επενδυτής με έδρα το San Fransisco που δραστηριοποιείται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη και έχει επενδύσει σε αρκετές εταιρείες που θα μπορούσαν να συνεργαστούν με το Pinnatta.

Ο τρίτος, (κι αυτός μέλος στο Advisory Board του Pinnatta) στο παρελθόν ίδρυσε την Aster Data, για την οποία εξασφάλισε χρηματοδοτήσεις από κορυφαίους επενδυτές και VCs που ξεπέρασαν τα $50 εκατ. και η οποία εξαγοράστηκε το 2011 από την TeraData έναντι $300 εκατ.. Το 2009, το Bloomberg Business Week τον αναγνώρισε ως έναν από τους καλύτερους ανερχόμενους επιχειρηματίες στον χώρο της τεχνολογίας.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ, όχι απλά σύμβουλοι


Μια παρανόηση που υπάρχει στην Ελλάδα είναι ότι οι σύμβουλοι (advisory board) είναι μάλλον «διακοσμητικά στοιχεία» σε μια επιχείρηση και δη σε μια startup.

Στην πραγματικότητα, οι σύμβουλοι πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας startup. Όπως μας είπε και ο Γιώργος Σπανουδάκης: «Εμείς στο Pinnatta ξεκινήσαμε να «φτιάχνουμε» το advisoryboard, ήδη από το πρώτο μήνα λειτουργίας. Όλοι οι σύμβουλοί μας είναι «βετεράνοι» στον τομέα τους: μας βοηθούν σημαντικά με τις ικανότητές τους (συμπληρωματικές σε σχέση με τις δικές μας), το σημαντικό δίκτυο επαφών τους, την τεχνογνωσία και τη στρατηγική τους σκέψη». Αν κρίνουμε από τους παραπάνω δύο (Andrew Wright και Τάσο Αργυρό) που έλαβαν μέρος στον δέυτερο γύρο χρηματοδότησης, δεν θα μπορούσαμε παρά να συμφωνήσουμε με τα ως άνω λεχθέντα.

Ελληνικά startups: Τι έχουμε και τι θέλουμε


Στο παραπάνω ερώτημα, ο Γιώργος Σπανουδάκης μας απαντά: «Στην Ελλάδα έχουμε τα μυαλά, μας χρειάζονται οι προϋποθέσεις και τα πρότυπα. Να μην φοβόμαστε να μοιραστούμε τις ιδέες μας και να δίνουμε ψυχή και σώμα σ΄ένα startup εγχείρημα. Άλλωστε, η ουσία του startup είναι ένα μόνιμο αλλά μαγικό “σκαμπανέβασμα”».

Σημειώνεται ότι το Pinnatta έχει έδρα στο Delaware με licence-to-do-business στην Καλιφόρνια αλλά το R&D κομμάτι του βρίσκεται στην Αθήνα και συγκεκριμένα στα γραφεία στο Γκάζι. Σύντομα, όλο το κομμάτι των πωλήσεων, της υποστήριξης πελατών και του μάρκετινγκ θα μεταφερθεί στην Αμερική.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Σπανουδάκη, η διατήρηση γραφείων στην Ελλάδα ήταν επιλογή στρατηγικού χαρακτήρα: «Στην Ελλάδα βρίσκεις ταλαντούχους ανθρώπους, δίνοντας μισθούς που είναι εκ των πραγμάτων 4,5 φορές μικρότεροι απ΄ότι στην Σίλικον Βάλεϊ. Επιπλέον, σ΄ότι αφορά στους προγραμματιστές δεν έχεις τον αντίστοιχο ανταγωνισμό από εταιρείες όπως το Facebook, όταν παρουσιαστεί η ανάγκη να προσλάβεις προσωπικό».

Επομένως, αφού διαθέτουμε την κατάλληλη δεξαμενή εγκεφάλων, ποιό μπορεί να είναι το “δέον γενέσθαι” για να πάρουν τα πράγματα μπροστά;

«Κατά την γνώμη μου, η λύση είναι να δημιουργηθούν startups, να δουλέψουν σκληρά και να πετύχουν ώστε να αποτελέσουν πρότυπα ή ακόμη και πηγές χρηματοδότησης για τους επόμενους. Από την άλλη, οφείλουμε όλοι μας να μην κλειστούμε στο καβούκι μας: πρέπει να γίνουμε μέρος μιας κοινότητας, να συστηθούμε μεταξύ μας και να συζητάμε τις εμπειρίες μας. Μ’αυτό τον τρόπο, θα πάμε μπροστά.Σ΄ότι αφορά στις startups, από την δική μας εμπειρία, καλό είναι να ενημερώνονται πριν τους άλλους, ει δυνατόν, για να βρίσκουν παράθυρο στις ευκαιρίες. Και φυσικά σκόπιμο είναι να ταξιδέψουν στο κέντρο βάρους της αγοράς τους, για να οσφριστούν τον ανταγωνισμό τους.»

Καταλήγοντας, σε σχετική μας ερώτηση, περί αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας με βάση την τρέχουσα κατάσταση, ο Γιώργος Σπανουδάκης μας απαντά χαμογελώντας: «Πραγματικά, νιώθω πολύ αισιόδοξος για το μέλλον αλλά με πολλές προϋποθέσεις…».

Video from www.pinnatta.com

http://hellenicstartups.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Sosialiste....