Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΜΠΑΠ



Κεμπάπ «ψητό κρέας» < αραβ. kebab: Η λέξη είναι περσικής καταγωγής και πρόκειται για ψητό κρέας πάνω σε ανοιχτή φωτιά, με βασική προϋπόθεση τα κομμάτια να είναι μικρά. Η τεχνική ήταν και είναι ευρύτατα γνωστή στη Μέση Ανατολή, στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην αρχαία Ελλάδα.
Σήμερα, στη χώρα μας με τον όρο κεμπάπ εννοούμε κρέας σε μορφή κιμά το οποίο ψήνεται στα κάρβουνα με διάφορα μείγματα μπαχαρικών και μυρωδικών.
Στην Ελλάδα ήρθε από Έλληνες πρόσφυγες της Κωνσταντινούπουλης και της Μικράς Ασίας το 1922, και έγινε γρήγορα κομμάτι της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης.




Τα κεμπάπ είναι πολλών ειδών όπως:

Κασερλί Κεμπάπ:


Κιμάς από αρνί και μοσχάρι, πλασμένος με κομμάτια κασέρι που λιώνει στο ψήσιμο


Άδανα Κεμπάπ:

Πικάντικος καυτερός κιμάς από αρνί σε συνδυασμό με μοσχάρι, πλασμένος σε μακρόστενα κομμάτια


Γιαουρτλού Κεμπάπ:

Αρνίσιος και μοσχαρίσιο κιμάς πλασμένος σε μακρόστενα κομμάτια με σάλτσα ντομάτας και σως γιαουρτιού

Σις Κεμπάπ:

Κομματάκια αρνιού / χοιρινού / μοσχαριού ή κοτόπουλου περασμένα σε σούβλα με ντομάτα και πιπεριές

Ισκεντέρ Κεμπάπ:

Αρνίσιος και μοσχαρίσιο κιμάς πλασμένος σε μακρόστενα κομμάτια με σάλτσα ντομάτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Sosialiste....