Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Τι είναι το Meerkat;


Η σουρικάτα είναι ένα μικρό θηλαστικό που στέκεται στα δυο του πόδια και στην ουρά του παρακολουθώντας διαρκώς για πιθανούς κινδύνους στην έρημο. Το Meerkat είναι ένα app που πήρε το όνομά του από την μικρή σουρικάτα, ίσως επειδή μπορεί να μεταδίδει ό,τι  τώρα, ζωντανά από την κάμερά του, με ένα άγγιγμα στο smartphone την δημόσια ζωντανή μετάδοση βίντεο).

Το Meerkat ξεκίνησε ως μια εφαρμογή που απευθυνόταν σε όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα επιλέγοντας εκείνους που ξέρουν κάτι περισσότερο και το μοιράζονται δημοσίως στο Twitter. To Meerkat τους επέτρεπε να κάνουν ζωντανή μετάδοση από την κάμερα του κινητού στον λογαριασμό τους στο Twitter. Οι ακόλουθοι των δημιουργών λαμβάνουν μια ειδοποίηση ότι επίκειται ζωντανή μετάδοση από τον δημιουργό για να την παρακολουθήσουν. Τα λεγόμενα stream δεν είναι διαθέσιμα μετά την μετάδοση (αφού έχουν ήδη μεταδοθεί), αν και παραμένει στο χέρι του δημιουργού (με την καταγραφή στο τηλέφωνό του) να μεταδώσει ξανά το stream στους συνδρομητές του (δωρεάν) καναλιού -αν και θα έχει πλέον χαθεί η μοναδική αίσθηση του live. Δηλαδή, το Meerkat έμαθε κάτι από την επιτυχία του WhatsApp -το περιεχόμενο «εξαφανίζεται» αφού προβληθεί, αν και τελικά, δεν είναι ακριβώς έτσι.

To Meerkat μπορεί να αξιοποιηθεί από μουσικά συγκροτήματα, καλλιτέχνες αλλά και επιχειρήσεις που διοργανώνουν εκδηλώσεις ή δημοσιογραφικούς οργανισμούς. Στα χέρια των μαρκετίερ, είναι ένα ακόμα (απαιτητικό, λόγω ζωντανής μετάδοσης) μέσο προβολής που μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Στον κόσμο της τεχνολογίας, το έχουν ήδη αξιοποιήσει μεγάλα μέσα για την μετάδοση π.χ. της πρώτης επαφής με νέα προϊόντα, όπως το Apple Watch από το CNet. 

Μπορείτε να δείτε τι συμβαίνει τώρα αναζητώντας tweet με hashtag #meerkat. Δεν θα συνιστούσαμε την χρήση του από ανήλικους -δεν είναι πάντοτε ολοφάνερο τι θα δεις ακόμα κι αν φέρει ένα μάλλον «άκακο» όνομα, όπως Pet Shop. Ακόμα κι αν δεν το βρείτε να μεταδίδεται απευθείας ή σε λίγο, μπορεί να υπάρχει το stream ως βίντεο διαθέσιμο για "stream over", ή μια παραπομπή σε μια άλλη σελίδα με ακατάλληλο περιεχόμενο.

Οι κανόνες του Meerkat

Ό,τι συμβαίνει στο meerkat, συμβαίνει στο Twitter.Τα stream προωθούνται στους followers σε πραγματικό χρόνο, με ειδοποιήσειςΤα πάντα είναι live, δεν επαναμεταδίδονταιΟι θεατές μπορούν να αναμεταδώσουν οποιοδήποτε stream στους δικούς τους followers σε πραγματικό χρόνο.Τα προγραμματισμένα stream θα διανέμονται στην κοινότητα από τους συνδρομητές του καναλιούΤα δικά σου stream μπορούν να αποθηκευτούν τοπικά στο τηλέφωνό σουΌλοι μπορούν να παρακολουθήσουν στο web.Να είστε ευγενικοί.

Το Twitter εξαγοράζει το Periscope και κόβει το ρεύμα του Meerkat

Η επιτυχία που λέγεται ότι γνώρισε το Meerkat -ικανή για να φτάσει στους δέκτες μας- ίσως ήταν αυτή που οδήγησε την Twitter Inc. να προχωρήσει στην δική της εκδοχή, εξαγοράζοντας το Periscope για να κάνει την ίδια δουλειά: να εκμεταλλευτεί τους κοινωνικούς δεσμούς που έχουν δημιουργηθεί στον δικό του ιστό για να κάνει ζωντανές μεταδόσεις. Κάπως έτσι, «τα τσούγκρισε» με το Meerkat και η επικείμενη μετάδοση live από το κανάλι της Μαντόνα στο Meerkat δεν έγινε ποτέ...

«Δείτε μας ζωντανά στην Σελίδα μας στο Facebook!»

Τώρα, η σουρικάτα στρέφει το βλέμμα της σε ένα άλλο μέσο όπου υπάρχουν έτοιμες συσχετίσεις μεταξύ ανθρώπων. H εφαρμογή του Meerkat για iPhone υποστηρίζει πλέον το Facebook, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει πλήρης απεξάρτηση από το εχθρικό Twitter. Επειδή όμως είναι αναμφισβήτητα περισσότεροι εκείνοι που έχουν λογαριασμό στο Facebook από εκείνους που έχουν λογαριασμό στο Twitter, το Meerkat και κυρίως, οι δημιουργοί θα έχουν την ευκαιρία να προωθήσουν το δικό τους ανοικτό κανάλι ζωντανής μετάδοσης σε μεγαλύτερο κοινό.
Στο εξής, είναι εφικτό να παρακολουθήσει κανείς μια μετάδοση Meerkat στο Facebook. Όσοι διαχειρίζονται Σελίδες στο Facebook μπορούν να συνδέσουν τον λογαριασμό στο Meerkat με την Σελίδα τους στο Facebook ώστε τα live stream να προβάλλονται εκεί. 

Από την άλλη, η απεξάρτηση από το Twitter είναι μερική αφού οι δημιουργοί θα πρέπει να έχουν λογαριασμό στο Twitter για να στήσουν το κανάλι τους στο Meerkat. Λογαριασμός στο Twitter απαιτείται επίσης και από τους θεατές, για την ειδοποίηση και την προβολή live stream που δεν μεταδίδονται στο Facebook.

Ποιους παρακολουθείς live;

Πάντως, το μεγαλύτερο εμπόδιο προς την επιτυχία του Meerkat είναι το πως βρίσκει κανείς τι παρακολουθούν τώρα οι άλλοι ή έστω, οι γνωστοί. Το Twitter δεν του έχει παραχωρήσει αυτή την πληροφορία -το λεγόμενο κοινωνικό του γράφημα-, αν και στο Meerkat app για iPhone υπάρχουν κάποιες ενδείξεις πώς θα γίνεται κάτι τέτοιο. 

Το Meerkat μπορεί να κοιτάξει στην ατζέντα του iPhone για να βρει ποιος άλλος γνωστός (αφού έχεις το τηλέφωνό του στην ατζέντα σου) χρησιμοποιεί το Meerkat (και επομένως και ποιους δημιουργούς παρακολουθεί live). 

Σημειώστε πως το Meerkat ζητάει την εξουσιοδότησή σας για να εκμεταλλευτείτον λογαριασμό σας στο Twitter, όπου θα προβάλλετε το live stream σας. Επίσης, ζητά τον αριθμό τηλεφώνου σας ή το e-mail σας.Στο Meerkat δεν υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής στην υπηρεσία μέσω Facebook, μόνο μέσω Twitter -άρα πρέπει να έχετε λογαριασμό στο Twitter.Μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται να κερδίσει το λεγόμενο "mobbing", εκεί όπου θα «συνωστίζονται» όλες οι... διάσημες σουρικάτες -τα stream που ικανοποιούν «κάποια κριτήρια» και έτσι αναδεικνύονται ιδιαίτερα δημοφιλή. Οι δημιουργοί τους θα δουν τότε την σουρικάτα τους να ιππεύει έναν... πύραυλο. Τα δημοφιλή κανάλια -δηλαδή, πηγές μετάδοσης live που δέχονται συνδρομητές για να τους ειδοποιήσουν για το επόμενο live- εμφανίζονται στο Leaderboard.

Η έκδοση του Meerkat για συσκευές με Android βρίσκεται υπό ανάπτυξη (beta) και δεν περιλαμβάνει τις νέες λειτουργίες της έκδοσης iOS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Sosialiste....